Összes oldalmegjelenítés

2012. október 28., vasárnap

Ildi kalácsa - kalács és kuglóf

   Idegen tollakkal ékeskedek most, de nem baj - vállalom. :) Próbáljátok ki, mert ez A RECEPT. Jó pár kalácson túl vagyok már, de ez az igazi.
Ildinél /sógornőmnél / ettem a legfinomabb kalácsot, igazán pihe-puha tésztája volt, pékségek megirigyelhetnék. Igen, olyan finom, mint amilyen jól néz ki.

A recept kalácshoz, kuglófhoz egyaránt tökéletes.

Hozzávalók:
80 dkg - 1 kg liszt / amennyit felvesz, liszttől függ /
3 tojássárga
2 csomag élesztő
kevés só
1.5 dl olaj
4 dl tej
20 dkg cukor

opcionális: kakaó, mazsola, gyömbérpor stb.

Az élesztőt felfuttatjuk a megmelegített cukros tejben. Addig a többi hozzávalót egy nagy tálba tesszük. A felfutott élesztős tejes cukros hármast is beleöntjük, majd összegyúrjuk, addig, amíg el nem válik a táltól / ha esetleg még kell hozzá liszt, öntsünk hozzá /.
Meleg helyen megkelesztjük.

Formázzuk; ha kalácsot szeretnénk lisztezett nyújtódeszkán fonjuk, ha kuglófot csinálunk akkor kivajazott kuglófformába rakjuk. Ismét kelesztjük 0.5 - 1 órát.
Meleg sütőbe tesszük, tűpróbáig sütjük.

És a saját kuglófom:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése