Idegen tollakkal ékeskedek most, de nem baj - vállalom. :) Próbáljátok ki, mert ez A RECEPT. Jó pár kalácson túl vagyok már, de ez az igazi.
Ildinél /sógornőmnél / ettem a legfinomabb kalácsot, igazán pihe-puha tésztája volt, pékségek megirigyelhetnék. Igen, olyan finom, mint amilyen jól néz ki.
A recept kalácshoz, kuglófhoz egyaránt tökéletes.
Hozzávalók:
80 dkg - 1 kg liszt / amennyit felvesz, liszttől függ /
3 tojássárga
2 csomag élesztő
kevés só
1.5 dl olaj
4 dl tej
20 dkg cukor
opcionális: kakaó, mazsola, gyömbérpor stb.
Az élesztőt felfuttatjuk a megmelegített cukros tejben. Addig a többi hozzávalót egy nagy tálba tesszük. A felfutott élesztős tejes cukros hármast is beleöntjük, majd összegyúrjuk, addig, amíg el nem válik a táltól / ha esetleg még kell hozzá liszt, öntsünk hozzá /.
Meleg helyen megkelesztjük.
Formázzuk; ha kalácsot szeretnénk lisztezett nyújtódeszkán fonjuk, ha kuglófot csinálunk akkor kivajazott kuglófformába rakjuk. Ismét kelesztjük 0.5 - 1 órát.
Meleg sütőbe tesszük, tűpróbáig sütjük.
És a saját kuglófom:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése